Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    6 Ocak 2023

    11.HD 2018 2575 E. Tasarımın Hükümsüzlüğü ve Sicilden Terk’i

    31 Aralık 2022

    HD 2016 15011 E.2018 6716 K. Yeni Buluşun Patent Belgesiyle Korunamayağı Kararı

    14 Aralık 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Adıyaman Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Adıyaman Patent
    Anasayfa - ADIYAMAN BESNİ ÜZÜMÜ
    Coğrafi İşaretler

    ADIYAMAN BESNİ ÜZÜMÜ

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN7 Temmuz 2022Güncelleme:7 Temmuz 2022Yorum yapılmamış10 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    No: 357 – Menşe Adı ADIYAMAN BESNİ ÜZÜMÜ

    Tescil Ettiren

    BESNİ BELEDİYESİ

    Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 18.08.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 08.06.2018 tarihinde tescil edilmiştir.

    Değişiklik İlanı:

    02.08.2021 tarih ve 106 sayılı Bülten

    Tescil No                               357

    Tescil Tarihi                       : 08.06.2018

    Başvuru No                         : C2017/123

    Başvuru Tarihi                   : 18.08.2017

    Coğrafi İşaretin Adı          : Adıyaman Besni Üzümü

    Ürün / Ürün Grubu           : Üzüm/İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile

    mantarlar

    Coğrafi İşaretin Türü          : Menşe adı

    Tescil Ettiren    : Besni Belediyesi

    Tescil Ettirenin Adresi      : Yeni Besni Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi Besni

    Adıyaman

    Coğrafi Sınırı                      : Adıyaman ili Besni ilçesinin Suvarlı, Çorak, Karalar,

    Yayıklı,    Sarıyaprak, Pınarbaşı, Beşkoz, Burunçayır, Oyalı köyleri

    Kullanım Biçimi                 : Adıyaman Besni Üzümü coğrafi işaretini taşıyan ve

    örneği aşağıda verilen etiket, ürün ambalajında kullanılır.

    edilir.

    İÇİNDEKİLER

    • Adıyaman Besni Üzümünü Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
    • Adıyaman Besni Üzümünü Üretim Metodu:
    • Denetleme:

    Adıyaman Besni Üzümünü Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

    Adıyaman Besni Üzümü, çekirdekli kurutmalık bir üzüm olup besni üzüm çeşidinden elde edilir.

    Yaş Adıyaman Besni Üzümünün Özellikleri:

    Taneler iri (347,11 ± 65,59 mm²), homojen, orta uzunlukta (21,02 ± 2,24 mm), kısa oval

    (ters yumurtamsı) şekillidir. Kabuk ince (116,02 ± 17,51 µ) ve yeşil-sarı renktedir. Meyve eti sertliği çok yüksek (1,51 ± 0,33) olup renksiz, susuz ve aromasızdır. Tane sapı kısa (7,74 ± 1,23 mm) olup sapın salkımdan kopması çok kolay (0,13 ± 0,06 kg), 2-3 çekirdeklidir. Çiçekleri erdişi olup salkımları yazlık sürgünlerin 3-4 boğumlarında oluşur.

    Kuru Adıyaman Besni Üzümünün Özellikleri:

    Kuru madde                    : %82,40 ± 0,01 Brix

    Sakkaroz                          : %2,74 ± 0,02

    Fruktoz                            : %46,91 ± 0,01

    Glikoz                              : %50,35 ± 0,01

    Kül içeriği                        : %2,58 ± 0,01 g/100g

    Ph                                    : 4,41 ± 0,01

    Titrasyon asitliği              : %0,47±0,01

    Antiradikal kapasitesi      : 32,26 ± 0,01 mM Troloks Rengi altın sarısına yakın kehribar renktedir.

    Fenolojik Özellikleri: Kış gözleri nisan ayının 1.-2. haftası uyanmakta olup tam çiçeklenme zamanı mayıs ayının ortasına (2.-3. haftasına) denk gelir. Ben düşme ise temmuz ayının 4. haftası içinde gerçekleşir. Ağustos ayının 10.-25. günleri arasına denk gelen meyve olgunluğu ile orta geçci grubunda yer alır.

    Adıyaman Besni Üzümünün olgunlaşması sadece sıcaklığa değil bu sıcaklığın belirli dönemlerde belirli düzeyde olmasına bağlıdır. Adıyaman Besni Üzümünün yetiştirildiği bölgelerde Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) 2733-3155 gün°C’dir. Tam çiçeklenme döneminde 571-610 gün°C, ben düşme döneminde ise 2203-2489 gün°C’lik EST isteğine sahiptir. Bu sayede Adıyaman Besni Üzümünün fenolojik değişim safhaları için en uygun dönem aralığı oluşur.

    Toprak Yapısı: Besni ilçesinde bağcılık yapılan alanların ortalama toprak özellikleri tınlı- killi yapıdadır. Bölge topografik yapısından da kaynaklanan kireçli (%1-10) düşük organik madde kapsamına (%1-2) sahip, hafif alkali (pH 7,4-8,4) ve tuzsuz alanlarda yetiştirilen Adıyaman Besni Üzümü yaş halde iken yeşil-sarı renkte, kurutulduğunda ise diğer kuru üzümlerden kolayca ayırt edilebilecek şekilde altın sarısına yakın kehribar rengindedir. Bölge bağlarının yüksek potasyum (40-200 K2O kg/da) ve düşük fosfor (4-12 P2O5) içeriğine sahip olması Adıyaman Besni Üzümünün ortalama %2,58 ± 0,01 g/100g kül miktarına sahip olmasını ve kuru üzümün de diğer yerlerden elde edilen Besni çeşidi kuru üzümden farklı olarak hafif asidik (pH 4,41 ± 0,01) (TA %0,47±0,01) aromaya sahip olmasını sağlar.

    Yağış Miktarı ve Rakım: Adıyaman Besni Üzümüne ayırt edici özellik kazandıran temel nedenlerden biri bölgenin rakımı ve yağış rejimidir. İlçenin sahip olduğu rakım (1050 m) ve yıllık yağış toplamı (565 mm) Adıyaman Besni Üzümünün kurutulduktan sonra diğer üzüm çeşitlerinden daha şekerli bir tada sahip olmasını (Sakkaroz %2,74 ± 0,02; Glikoz %50,35 ± 0,01; Fruktoz %46,91 ± 0,01), yüksek kuru madde (%82,40 ± 0,01 Brix) içeriğine kısa sürede (7-10 gün) ulaşmasını sağlar. Bununla birlikte ilçede bağların kurulduğu arazilerin taban suyu seviyelerinin düşük olmasından dolayı, yaş üzümde bulunan kuru madde düzeyi, kuru üzümde arzu edilen kuru madde düzeyine daha yakın olur.

    Adıyaman Besni Üzümünü Üretim Metodu:

    Asma Yetiştiriciliği: Adıyaman Besni Üzümü ilçede geçmişte odun çelikleri ile çoğaltılırken, son yıllarda ülkemizde ve bölgede yaygın olarak görülen filoksera zararlısının bağlara verdiği zararın artması sonucunda Amerikan asma anaçları üzerine aşılanarak çoğaltılır. Yeni kurulan bağlarda üreticiler ya fidan temin ederken aşılı olmasına özen göstermekte ya da önce anacı 2-3 yıl yetiştirip üzerine aşı yaparak çeşidi çoğaltmaktadır. Bölgede taban suyu seviyesinin düşük olması, bölgeye düşen yağışın yıllık 623 mm dolaylarında olması ve bağlarda sulama yapılmaması, bölgede tercih edilen asma anaçlarının kuraklığa orta derecede tolerans gösteren anaçlar arasından seçilmesini zorunlu kılar. Yetiştiricilik tekniği açısından önemli olan bu anaç tercihi aynı zamanda bölgede üretilen Adıyaman Besni Üzümünün kurutulması sırasında besin içeriği kaybını önlemesi yönünden de avantaj sağlar. Adıyaman Besni Üzümünün yetiştirildiği bağlar ortalama 20-25 yaşında ve yaklaşık %50’si Amerikan asma anaçları üzerine aşılı %50’si ise odun çelikleri ile çoğaltılarak oluşturulmuştur. Adıyaman Besni Üzümü ilçede “serpene” adı verilen özel bir terbiye şeklinde yetiştirilir. Bu terbiye şekli Güneydoğu Anadolu Bölgesinin bağcılık yapılan diğer bazı yörelerinde kısmen görülmekte ise de, Adıyaman Besni Üzümü ile özdeşleşmiştir ve üzümün bölgede yüksek verim ve kalitede yetiştirilmesini sağlar. Serpene terbiye şeklinde omcalar; yerden 80-100 cm yüksekliğe kadar dal ve kol oluşturmasına izin verilmez, omcanın gövdesi istenilen yüksekliğe eriştiğinde tek kol oluşturulur. Yerden 80-100 cm yükseklikte oluşturulan kol, ucuna “Y” veya “V” şekli verilmiş tahta çubuklar ve benzeri gereçlerle en az 3 en çok 5 noktadan desteklenir. Kol üzerinde; yüksek terbiye şekillerinden tek kollu kordonda olduğu gibi başlar (iki yaşlı dallar) yer alır ve başların üzerinde çubuklar (bir yaşlı dallar) bulunur. Kış budaması yapılırken çubuklar yarı uzun ya da kısa olarak budanır. İlçede genellikle susuz bağcılık yapılır ve sulanan az sayıdaki bağlarda da damla sulama sistemi kullanılır. Bölge bağlarında yıllık gübrelemede küçükbaş hayvandan elde edilen çiftlik gübresi tercih edilir.

    Hasat ve Kurutma: Adıyaman Besni Üzümünün hasadı ağustos ayının ikinci haftasından sonra başlar ve eylülün ikinci haftasına kadar devam eder. Hasat eski yöntemlerle bağ makası kullanılarak elle yapılır. Kurutma işlemi, aşağıdaki iki geleneksel yöntemle de yapılabilir.

    1. Asma Odun Külü ile Kurutma Yöntemi:

    30 litrelik kazanda, 20 litre su ve 400 ml asma odununun külü karıştırılarak 2 saat kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. 40-45 dakika dinlendirilip külün dibe çökmesinden sonra su ile kül parçaları ayrılarak oluşan küllü suyu alınır, ayrı bir kazana koyulur. Üzerine 200 ml saf zeytinyağı veya keçi sütünden elde edilen eritilmiş tereyağından 200 ml ilave edilir. Tanelenmiş olan üzümler eleğe konularak yağlı küllü su kabının içine batırılıp çıkarıldıktan sonra kuruması için sergilere serilir.

    • Saf Zeytinyağı ile Kurutma Yöntemi:

    30 litrelik kazana 20 litre saf zeytinyağı konur. Kurutulması için tanelenmiş olan üzümler eleğe koyularak saf zeytinyağlı kabın içine batırılıp çıkarıldıktan sonra kuruması için sergilere serilir.Adıyaman Besni Üzümü, ürünün kalite kaybına yol açmaması için hasattan hemen sonra bağlarda yer sergilerinde kurutulur. Kurutma işleminin bağlarda yapılması taşıma sırasında ürünlerin hasar görmesini önler. Bölgenin yaz sıcaklığının yüksek ve nem oranının az olması, kurutma hızını artırarak kalitenin korunmasını sağlar.

    Üzümlerin kurutulması hasattan sonra sergi yerlerine getirilen salkımların önce tanelenmesi, daha sonra da potasa eriyiğine batırılması usulüne dayanır. Ülkemizde üretilen diğer kuru üzümler potasa eriyiğine tanelenmeden salkımı ile batırılırken Adıyaman Besni Üzümü tanelerine ayrılıp daha sonra potasa eriyiğine batırılır. Bu sayede çürük, hastalıklı, normalden küçük, rengi bozuk taneler önden ayrılır ve kuru üzüm kalitesinin artması sağlanır. Bununla birlikte bu işlem kuru üzümün muhafaza süresinin de artmasını sağlar.

    Adıyaman Besni Üzümünün üretiminde kullanılan potasa eriyiği %0,1 zeytinyağı, %5 potasyum karbonat (K2CO3) ve su içerir. Potasa eriyiğinde kullanılan zeytinyağının asitliği

    %2-3 olmalıdır. Karışım soğuk daldırma yöntemine göre (15-17 °C sıcaklıkta) hazırlanır. Böylece tanelerin çatlaması veya hasadı takiben su kaybına bağlı büzüşmesi önlenir. Bu yönüyle Adıyaman Besni üzümü kendine özgü işleme tekniğine sahiptir.

    Ambalajlama: Adıyaman Besni Üzümlerinin muhafaza edildiği ambalajların; ürünü nemden, ışıktan, tozdan, mikrofloradan, yabancı kokudan, böcek ve fare gibi haşerelerden koruması gerekir.

    Adıyaman Besni Üzümü beş ve on kilogramlık karton kutularda jelatin poşetlerle ambalajlandığı gibi parakende tüketim için polietilen, polipropilen veya kaplanmış karton kutularla da ambalajlanabilir.

    Muhafaza: Adıyaman Besni Üzümü doğrudan güneş ışığı almayan, nemsiz ve serin yerde muhafaza edilmelidir.

    Üretilen Adıyaman Besni Üzümünün büyük çoğunluğu kuru üzüm olarak piyasaya sunulmakla beraber yaş olarak da piyasaya sunulabilir.

    Denetleme:

    Denetimler; Besni Belediyesinin koordinatörlüğünde ve Besni İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Besni Ziraat Odası ile Besni Belediyesinden konuda uzman en az üç kişinin katılımıyla oluşan denetim mercii tarafından yapılır.

    Denetim mercii yılda en az bir defa düzenli olarak ayrıca şikâyet üzerine ve ihtiyaç duyulduğunda her zaman denetim yapabilir. Yapılan denetimler 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu uyarınca raporlanarak Türk Patent Ve Marka Kurumuna sunulur.

    Denetim merciinde yer alan kurumların görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir. Besni İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü:

    • Adıyaman Besni Üzümü yetiştirilen alanların toprak analizlerinin yapılması ve yetiştiriciliğin uygun toprak özelliğinde sağlanması.
    • Adıyaman Besni Üzümü yetiştirilmesinde serpene terbiye şeklinin tekniğine uygun biçimde yapılmasının sağlanması.
    • Hastalık ve zararlı kontrolleri yapılarak kalite kayıplarının önlenmesi.
    • 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu ve ilgili diğer yasal düzenlemeler kapsamında hasat sonrası aşamaların kontrollerinin yapılması.

    Besni Ziraat Odası:

    • Adıyaman Besni Üzümü hasat zamanının belirlenerek hasatın gerçekleşmesinin sağlanması.
    • Adıyaman Besni Üzümünün kurutma işlemlerinden önce tanelenmesi sırasında kalitenin korunması için çürük, hastalıklı, normalden küçük, rengi bozuk tanelerin ayrılmasının sağlanması.
    • Kurutma öncesi yapılan potasa eriyiğine batırma işleminde kullanılan potasa eriyiği çözeltisinin doğru konsantrasyonlarla hazırlanmasının sağlanması.

    Besni Belediyesi:

    • Adıyaman Besni Üzümünün “Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri” kısmında belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığının denetlenmesi ve gerektiğinde analiz yaptırılması.

    Denetim mercii, kamu kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan veya bunlarda görevli uzman gerçek veya tüzel kişilerden denetimin gerçekleştirilmesi sırasında faydalanabilir veya hizmet satın alabilir. Denetim mercii hakların korunmasında hukuki süreçleri yürütür.

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleEn Ucuz Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır
    Sonraki Makale ADIYAMAN ETSİZ ÇİĞ KÖFTE
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    ADIYAMAN ÇELİKHAN TÜTÜNÜ

    7 Temmuz 2022

    ADIYAMAN SİNCİK EL DOKUMA HALISI

    7 Temmuz 2022

    ADIYAMAN KAHTA NARI

    7 Temmuz 2022

    ADIYAMAN KAHTA BULGUR PİLAVI

    7 Temmuz 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Patent Firmaları

    30 Mayıs 2022

    Online Marka Sorgulama

    2 Haziran 2022

    Garanti Belgesi Yönetmenliği

    2 Haziran 2022

    5147 Sayılı Entegre Devre Topoğrafyalarının Korunması Hakkında Kanun

    2 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Marka Makaleler

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    Yazar Bülent AYDIN6 Ocak 20230

    2023 marka tescil ücreti, tasarım tescil ücretleri, patent ücretleri, faydalı model ücretleri ve TÜRKPATENT sicil kayıt fiyatları…

    11.HD 2018 2575 E. Tasarımın Hükümsüzlüğü ve Sicilden Terk’i

    31 Aralık 2022

    HD 2016 15011 E.2018 6716 K. Yeni Buluşun Patent Belgesiyle Korunamayağı Kararı

    14 Aralık 2022

    Telif Hakları

    25 Kasım 2022

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Adıyaman Patent, İstanbul merkez ofisi, Üsküdar Patent, Ümraniye Web Tasarım vb. onlarca şube ve çözüm ortaklarıyla birlikte müvekkillerine patent, faydalı model, marka tescil ve tasarım tescil ve danışmanlık hizmetleri veren TÜRKPATENT'e kayıtlı vekillik sirketi olan ETKİN PATENT'in iştiraki ve tescilli markasıdır.

    0536 580 37 57 nolu telefon ve/veya WhatsApp üzerinden, Uzman Marka Vekili ve Danışmanlarımızdan ÜCRETSİZ yardım ve destek alabilirsiniz.

    SON YAZILAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    6 Ocak 2023

    11.HD 2018 2575 E. Tasarımın Hükümsüzlüğü ve Sicilden Terk’i

    31 Aralık 2022

    HD 2016 15011 E.2018 6716 K. Yeni Buluşun Patent Belgesiyle Korunamayağı Kararı

    14 Aralık 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Gizlilik
      • Güvenlik
      • İade Ve İptal Koşulları
      • Hizmet Sözleşmesi
      • Kullanım Koşulları
      Telif hakkı © 2023 Adıyaman Patent - Tüm hakları saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.