Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    6 Ocak 2023

    11.HD 2018 2575 E. Tasarımın Hükümsüzlüğü ve Sicilden Terk’i

    31 Aralık 2022

    HD 2016 15011 E.2018 6716 K. Yeni Buluşun Patent Belgesiyle Korunamayağı Kararı

    14 Aralık 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Adıyaman Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Adıyaman Patent
    Anasayfa - ADIYAMAN SİNCİK EL DOKUMA HALISI
    Coğrafi İşaretler

    ADIYAMAN SİNCİK EL DOKUMA HALISI

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN7 Temmuz 2022Güncelleme:7 Temmuz 2022Yorum yapılmamış12 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    No: 494 – Mahreç İşareti SİNCİK EL DOKUMA HALISI

    Tescil Ettiren

    SİNCİK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

    Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 17.08.2018 tarihinden itibaren korunmak üzere 03.04.2020 tarihinde tescil edilmiştir.

    Tescil No                                            494

    Tescil Tarihi                                   : 03.04.2020

    Başvuru No                                     : C2018/169

    Başvuru Tarihi                              : 17.08.2018

    Coğrafi İşaretin Adı                     : Sincik El Dokuma Halısı

    Ürün / Ürün Grubu                       : Halı / Halılar ve kilimler

    Coğrafi İşaretin Türü                  : Mahreç işareti

    Tescil Ettiren                                  : Sincik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

    Tescil Ettirenin Adresi                 : Karaman Mahallesi Turgut Özal Bulvarı Sincik Hükümet Konağı Karşısı No:21 Sincik ADIYAMAN

    Coğrafi Sınır                                   : Adıyaman ili Sincik ilçesi

    Kullanım Biçimi                            : Sincik El Dokuma Halısı ibaresi, mahreç işareti amblemi ile birlikte

    ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Sincik El Dokuma Halısı ibaresinin ve mahreç işareti ambleminin ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığı durumlarda, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

    İÇİNDEKİLER

    • Adıyaman Sincik El Dokuma Halısı Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
    • Adıyaman Sincik El Dokuma Halısı Üretim Metodu:
    • Adıyaman Sincik El Dokuma Halısı Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
    • Denetleme:

    Adıyaman Sincik El Dokuma Halısı Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

    Sincik El Dokuma Halısı, Adıyaman ili Sincik yöresinde yaygın olarak yer tezgâhında döşeme ipinde pamuk, dokuma ipinde koyunyünü kullanılarak dokunan bir halıdır. Bu yörede yaşayan ustaların geçmişten gelen bilgi ve birikimleri, Sincik El Dokuma Halısını günümüze kadar ulaştırmış ve yöre halkının önemli bir geçim kaynağı olmasını sağlamıştır.

    Genellikle kırmızı, bordo, lacivert, siyah, beyaz gibi koyu renklerin kullanıldığı Sincik El Dokuma Halısından, oldukça yaygın biçimde yastık da üretilmektedir. Eski dokumalarda çözgü, atkı ve düğüm iplikleri tamamen yün dokuma iken son tarihli olanlarında pamuk kullanıldığı da görülür.

    Eski dokuma desenlerinden örnekler:

    Yöre halkının “yan halı” olarak nitelediği, çözgü yönünde uzayıp devam eden dokumaların kullanıldığı Sincik El Dokuma Halısının en önemli özelliği, yer dokunma tezgâhında eni 120-130 cm ve boyu 5-5,20 m olarak tek seferde yaklaşık 6,5 m2 halı üretilmesidir. İsteğe göre seccade boyutlarında da üretimi yapılır. Geçmişte farklı desende farklı boyutlarda halılar dokunmuş olsa da, son 40-45 yıldır üretim sayısını artırmak ve dokumacıların çabuk ustalaşması için tek tip desene geçilmiştir. Yörede “rapurtlu desen” olarak bilinen bu desende dokuma yapılır. Rapurtlu model, dört adet yıldız deseninin simetrik olarak devam etmesi ile oluşur. Yıldızı içine alan dörtgen çerçeveler basamaklı veya düzdür. Desen, halı eninde tam ortada olacak şekilde konumlandırılır. Taban rengi kırmızıdır. Kırmızı siyah ve gri renk ipler kullanılarak desen ve kenar çizgileri oluşturulur. Renk olarak kırmızı, siyah, gri ve sarı yoğun olarak kullanılır ve bu dokumaların kompozisyonlarında genellikle tek bordür kullanılır. Altıgen madalyonlar, sonsuzluk prensibiyle birbiri ardına sıralanır. Sincik El Dokuma Halıları kaba, yani kalın dokumalıdır.

    Tablo:1 Sincik El Dokuma Halısı Özellikleri

    Kalite16*12
    Düğüm tarzıİlme
    Hav yüksekliği4,5 cm-5 cm
    m2 deki yaklaşık ilmek sayısı-20307

    Adıyaman Sincik El Dokuma Halısı Üretim Metodu:

    Dokumada Kullanılan Araç ve Gereçler:

    Tezgah: Yerde dokuma yapmak için tasarlanmış, boyutları büyük (eni:1,50 m boyu:3m) bir ucu iki köşesinden ayarlanan vidalara sahip, ahşaptan yapılan yer tezgâhıdır. Bu vidalar tabanı oluşturan döşeme ipinin gerilip gevşetilmesi için kullanılır. Ortada yatay olarak bulunan elemana “gücü” denir. Bu bölüm ahşap veya demirden yapılır. Gücünün üst kısmında ipin çapraz olarak geçirildiği ve bir ters bir düz ilmek vermek için kullanılan “varnagelen” yer alır.

    Çıtırık: Tüm haldeki koyunyününün dokumada kullanılan ip haline getirilmesini sağlayan araçtır.

    Teşi: Çıtıkrıktan geçirilerek elde yumakların iki kat olarak sağlam bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayan dolama çubuğudur.

    Bırek: Ortasında boşluk olan, dokuma ipinin ilmek dediğimiz halini alması için kullanılan ip kesim çubuğudur. Çubuğa dolanan ip sonuna geldiğinde ortasındaki delik yere bir maket bıçağı konulur ve aşağı doğru boşluk boyunca çekilerek ipler kesilir.

    Kirkit ve Bij: Dokumalarda bir sıra boyunca düğüm atıldıktan sonra üzerine atkı ipi atılıp sıkıştırma işlemi kirkit yardımı ile dövülerek ipin sıkıştırılması sonucu sağlanır. Bij ise kirkite göre daha uzun ağızlı alettir. Bu alet boncuk denilen ilmeklerin aynı boyda olmasını sağlar. Çözgü tellerinin birbirine karışmasını önlemek amacıyla kullanılır.

    Makas: Dokuma bittikten sonra tüm halının aynı boyda olması için ilmek boylarını kısaltmak ve eşitlemek için kullanılır.

    Dokumada kullanılan ipler: Halının tabanında pamuklu ip, dokuma kısmında ise koyunyünü kullanılır. Ham yün halinde alınan yünler ip haline getirilerek boyanır, kurutulur, kesilir ve dokumada kullanılmaya hazır hale getirilir. Dokuma ipi iki kat olmalıdır. Kırmızı ve siyah iplerin boyanmasında kimyasal boyalar kullanılır. Gri renk ip ise keçi yününün doğal halinden elde edilir.

    Yumak (Fred) hazırlama: Halı tabanında kullanılacak döşeme ipi, tezgâha geçirilerek halının tabanı oluşturulur. Bu ip pamukludur. Yaklaşık 1 kg ağırlığındaki kapsül biçimindeki ip öbeğini bir kişi alarak öbek tamamen açılana kadar yere değmeyecek şekilde uzakta bir yere bağlar veya sabitler. Açılan bu ipte 6 adet kat bulunur. 6 kişi her bir katın ucundan tutar ve kendi ipleri bitene kadar sararak ilerlemeye devam eder. İp bittiğinde 6 adet yumak oluşmuştur. Yaklaşık 6,5 m2 halı tabanını oluşturmak için ortalama 40-45 yumak (fred) kullanılır. Bir yumağın uzunluğu 80-85 metredir.

    Tezgâh hazırlama ve çözgü atımı: Dokumanın yapılacağı yer tezgâhının önce vidaları gevşetilerek ip sarılabilecek hale getirilir. Hazırlanan tezgâha yumaklar sarılmaya başlanır ve ilk düğüm atılır. Yumağı tezgâhın bir ucundan diğer ucuna gidip gelmek suretiyle bir kişi ipi ilerletir. Tezgâhların iki ucunda da bulunan ustalar 10 cm’ye 16 ilmek gelecek şekilde ayarlama yapar ve ipleri sıkıştırır. Tüm sarım bittikten sonra tezgâh vidalarından sıkıştırılarak gerdirilir.

    Gücü ve varangelen hazırlaması: Gücü; halının dokuma işlemine başlanabilmesi için arka tellerin öne, ön tellerinin arkaya gidip gelebilmesini sağlar. İpin bir tahta çubuktan geçirilmesiyle ilmekler sıkışır ve dağılmaz. Varangelen ise gücüden geçen ipin geçtiği bir diğer tahtadır. Bu son tahta iplerin çapraz olmasını sağlar. Bu düzenek tamamlandıktan sonra ilk atılacak ilmeklerin tezgâhtan kaymaması için bir durdurma tahtası konulur. Bu tahta halı eninin sağında ve solunda 3-4 cm fazla olacak şekilde konulmalıdır.

    Dokuma ipinin yapılması: Ham halde alınan yün yumağı, yün dolabı (çıtırık) adı verilen elle çalışan düzenekte işlenerek dokuma ipinin ham halini alır. Bu düzenekte ip tek kat olarak elips şeklinde oluşturulur. Bir diğer kişi oluşan bu yumaktan 2 adet alır. İpin sağlam ve sıkı hale gelmesi ve ipin 2 kat olacak şekilde oluşturulması amacı ile “teşi” adı verilen bir dolama çubuğundan geçirir. El ile yuvarlanarak teşiye dolanan ip 2 kat halini almış olur. 2 kat olan yumak ele tekrar alınır ve boyamaya gidecek geniş halkalar halini alması için bir çile haline getirilir.

    Dokuma ipinin boyanması: 2 kat olarak hazırlanan dokuma ipleri halıda kullanılan ana renkler olan siyah ve kırmızıya boyanır. Halıda kullanılan diğer bir renk olan gri renk ise keçi yünün ham halinden boyanmadan elde edilir. Kırmızı veya siyah renk elde etmek için öncelikle büyükçe bir ateş yakılır üzerine kazan yerleştirilir ve içine su konulur. 5 kg ham ipi boyamak için 6 kaşık toz boya ve 1 kaşık limon tuzu kaynayan suya konur. Ardından yünler içine atılır. Yünün tam rengini alması için ortalama 40-45 dk. kaynatılır. Boyanın tam işlemesi için tahta çubuklar ile yün ipler ara ara suya batırılıp çıkarılarak karıştırılır. Kaynama sonunda kazandan el arabasına alınan iplerin üzerine soğuk su dökülür ve süzülür. Süzülen su boşa gitmemesi için kazana tekrar konulur. Bu işlem ile fazla boyanın atılması sağlanır. Fazla boyası atılan ipler kurutma işlemi için asılır. Yaz aylarında dışarda ortalama 2 günde kuruma gerçekleşirken kış aylarında evlerdeki boş bir odaya asılan ipler ortalama 5-7 günde kurur. Kuruyan iplerin renk kontrolü yapılır. İstenilen tonda kırmızı veya siyah elde edilmemiş ise bu ipler tekrar boyama kazanlarına atılıp üzerine biraz daha boya eklenerek yeniden boyanır. Boyama işlemi her bir çift halı için her seferinde tekrar tekrar yapılır. Bu iplerden kalanlar başka halıda kullanılmaz. Seccade veya yastık yapımında değerlendirilir. Rengi tam olarak tutan ve kuruyan ipler kesim işlemine geçmeden önce tekrar yumak haline getirilir.

    Boyanan dokuma ipinin kesilmesi: Yumak şeklinde olan boyanmış ip “bırek” adı verilen ve ortasında boşluk olan bir kesim çubuğuna sarılarak dolanır. Çubuğa dolanan ip sonuna geldiğinde ortasındaki delik yere bir maket bıçağı konulur ve aşağı doğru boşluk boyunca çekilerek dokuma ipinde kullanın ilmek denilen hali alır. Bu haldeki ip 9 cm’dir.

    Kilim (ilk sıra) yapımı: Halının renkli dokuma kısmına başlanılmadan önce ilk atılan ilmeklerin kaymaması ve dağılmaması için dokuma ipinden daha ince bir ipten (bu ipe atkı ipi denilmektedir) 2 cm boyunda kilim adı verilen kısım dokunur. Kilim halının uç kısımlarının düzgün durması için uygulanır. Uygulanan kilim bir düz birde çapraz ipten geçirilerek boncuk olarak 2’şer kez geçirilir.

    Dokuma işlemi: Sincik El Dokuma Halılarında yıldız denilen süs desenleri kullanılır. Bu oluşturulan desenden simetrik olarak 4 adet yerleştirilir. Desen, halının enine göre tam ortada olacak şekilde oluşturulur.

    Kilim kısmı dokunduktan sonra halı dokunmasına başlanır. İlk sıra siyah, iki sıra kırmızı, iki sıra gri ve 2 sıra siyah ipten dokunarak halının başlangıcı oluşturulur. Bu başlangıç sıralamasına “sızı” adı verilir. Buradan sonra zemin kısmına geçilir ve ortadaki motif işlenmeye başlanır. Kenarda da aynı şekilde sıralar uygulanır. Sızı kısmının kenardan yukarıya kadar devam etmesine de “su yolu” denir. Bu sıradan sonra halının zemin kısmına başlanır. Buradan sonra halı dokunurken bir düz birde boncuk olacak şekilde dokuma işlemi devam eder. Her sırada “kirkit “denilen ağır ve dişleri olan demir bir sıkıştırma tarağı ile dokunan iplere vurularak sıkıştırılır.

    Boncuklu sıraları oluştururken “bij” denilen kirkite göre daha uzun ağızlı alet kullanılır. Bu alet boncukların aynı boyda olmasını sağlar. Oluşturulacak desene göre dokuma işlemi bitene bu aşamalar sürekli tekrarlanarak dokuma işlemi bitirilir. Bitiş sırası içinde başlangıcın tam tersi olacak şekilde iki sıra siyah, 2 sıra gri, 2 sıra kırmızı ve 1 sıra siyah olacak şekilde bitiş kısmı dokunur. Bitiş kısmında da ilmeklerin kaymaması ve dağılmaması için ilk halı yapılırken yapılan kilim kısmı tekrar yapılır ve dokunan halı kesime hazır hale getirilir. Kenar örgü şeklinde her sıra sonunda çapraz şekilde örülerek halı bitimine kadar devam eder.

    Saçak konulma işlemi ve tezgâhtan çıkarma: Dokuma tezgâhında desenleri ve dokuması biten halının tezgâhtan çıkarma ve saçaklarının oluşturulması gereklidir. Kalan saçak payı yaklaşık 30 cm’dir. Burada tezgâhın bir ucundan döşeme iplerinin kesimine başlanır. Usta ilmekleri, dörderli gruplar halinde eline alıp yukarı kaldırır ve maket bıçağı ile keser. Kesilen ipler, altta kalan dörderli katların içinden geçirilir. Bu şekilde örme işlemi yapılarak saçakların oluşturulması sağlanır.

    Kalite kontrolü: Hazır hale gelen halı tezgâhtan alınarak önce ters çevrilir. Arkada çıkan fazla ipler varsa temizlenir. Desene göre hatalı ilmek ve yanlış sıra olup olmadığına bakılarak kalite kontrol işlemi yapılır. Arka kısım süpürülür ve ön kısmı çevrilir.

    Makaslama (rötuş) işlemi: Önü çevrilen halıda ilmek boylarının eşitlenmesi, desenin ortaya çıkarılması ve pürüzsüz bir görüntü elde etmek için makaslama (rutuş) işlemi yapılır. Tezgâhtan alınan halı düz bir zemine serilir. Halı iplerini kesmek için özel olarak tasarlanmış ayarlı makaslar ile halının bir ucundan başlanarak tüm ilmek boyları aynı hizaya gelinceye kadar ve tüm halı bitinceye kadar makaslanır. Makaslama işlemi sırasında kesilen ve dökülen tüyler süpürülür. Bu sayede halı kullanıma hazır hale gelir.

    Saklama: Satışa hazır hale gelen halı rulo şeklinde sarılarak bez ya da iple bağlanır. Dik şekilde muhafaza

    edilir.

    Adıyaman Sincik El Dokuma Halısı Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:

    Geçmişi eskiye dayanan Sincik El Dokuma Halısının üretimi, ustalık becerisi gerektirmektedir. Bu sebeple

    yöreyle ün bağı bulunan Sincik El Dokuma Halısının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşmelidir.

    Denetleme:

    Denetimler, Sincik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Sincik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Sincik Kaymakamlığı ve Sincik Belediyesinden birer kişi olmak üzere 3 kişilik denetim mercii tarafından gerçekleştirilir.

    Sincik El Dokuma Halısının üretim, satış ve pazarlama aşamalarındaki denetimleri, yılda en az bir defa düzenli olarak, gerek duyulan hallerde veya şikâyet halinde ise her zaman yapılacaktır. Denetime ilişkin raporlar, Sincik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununda öngörülen sürelerde Türk Patent ve Marka Kurumuna gönderilir.

    Denetimde göz önünde bulundurulacak hususlar aşağıdaki şekildedir.

    • Döşeme ipi
    • Dokuma ipinin ham hali (kat sayısı ve yün kalitesi)
    • Ham yünden boyanan iplerin renk kontrolü
    • Yer tezgâhının ebatları
    • İlmek
    • Yer tezgâhındaki döşeme ipi kontrolü
    • Tezgâhtaki gücü ve varangel kontrolü
    • Dokumaya başlanılmadan önce yapılan kilim kısmı kontrolü
    • Desen kontrolü
    • Halının ölçülerinin kontrolü
    • Halının kesimi ve saçak kontrolü
    • Halının arka yüzeyinin kalite kontrolü
    • Halının üst yüzeyinin rötuş kontrolü
    • Halının saklama şeklinin kontrolü
    • Amblem kullanımının uygunluğu

    Denetim mercii, kamu kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan veya bunlarda görevli uzman gerçek veya tüzel kişilerden denetimin gerçekleştirilmesi sırasında faydalanabilir veya hizmet satın alabilir. Tescil ettiren hakların korunmasında hukuki süreçleri yürütür.

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleADIYAMAN KAHTA NARI
    Sonraki Makale ADIYAMAN ÇELİKHAN TÜTÜNÜ
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    ADIYAMAN ÇELİKHAN TÜTÜNÜ

    7 Temmuz 2022

    ADIYAMAN KAHTA NARI

    7 Temmuz 2022

    ADIYAMAN KAHTA BULGUR PİLAVI

    7 Temmuz 2022

    ADIYAMAN KAHTA BADEMLİ İRMİK HELVASI

    7 Temmuz 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Patent Firmaları

    30 Mayıs 2022

    Online Marka Sorgulama

    2 Haziran 2022

    Garanti Belgesi Yönetmenliği

    2 Haziran 2022

    5147 Sayılı Entegre Devre Topoğrafyalarının Korunması Hakkında Kanun

    2 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Marka Makaleler

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    Yazar Bülent AYDIN6 Ocak 20230

    2023 marka tescil ücreti, tasarım tescil ücretleri, patent ücretleri, faydalı model ücretleri ve TÜRKPATENT sicil kayıt fiyatları…

    11.HD 2018 2575 E. Tasarımın Hükümsüzlüğü ve Sicilden Terk’i

    31 Aralık 2022

    HD 2016 15011 E.2018 6716 K. Yeni Buluşun Patent Belgesiyle Korunamayağı Kararı

    14 Aralık 2022

    Telif Hakları

    25 Kasım 2022

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Adıyaman Patent, İstanbul merkez ofisi, Üsküdar Patent, Ümraniye Web Tasarım vb. onlarca şube ve çözüm ortaklarıyla birlikte müvekkillerine patent, faydalı model, marka tescil ve tasarım tescil ve danışmanlık hizmetleri veren TÜRKPATENT'e kayıtlı vekillik sirketi olan ETKİN PATENT'in iştiraki ve tescilli markasıdır.

    0536 580 37 57 nolu telefon ve/veya WhatsApp üzerinden, Uzman Marka Vekili ve Danışmanlarımızdan ÜCRETSİZ yardım ve destek alabilirsiniz.

    SON YAZILAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    6 Ocak 2023

    11.HD 2018 2575 E. Tasarımın Hükümsüzlüğü ve Sicilden Terk’i

    31 Aralık 2022

    HD 2016 15011 E.2018 6716 K. Yeni Buluşun Patent Belgesiyle Korunamayağı Kararı

    14 Aralık 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Gizlilik
      • Güvenlik
      • İade Ve İptal Koşulları
      • Hizmet Sözleşmesi
      • Kullanım Koşulları
      Telif hakkı © 2023 Adıyaman Patent - Tüm hakları saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.